Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@23:40:43 GMT

ضرورت مشاوره ژنتيک قبل از ازدواج

تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۳۶۷۷۷

ضرورت مشاوره ژنتيک قبل از ازدواج

خبرگزاري آريا -
مشاوره ژنتيک قبل از ازدواج
انجام آزمايش ژنتيک براي همه‌ي زوجين ضرورت ندارد اما مشاوره ژنتيک به همه‌ي زوج‌ها توصيه مي‌شود. مشاوره و آزمايش ژنتيک دو فرايند کاملا جدا از هم هستند و يکي دانستن مشاوره ژنتيک و آزمايش ژنتيک اشتباهي رايج در جامعه است.
با پيشرفت‌هاي حاصل شده امروزه مي‌توان از تولد فرزندان معلول جلوگيري کرد اما به شرطي که از قبل همه مشاوره‌هاي ژنتيک و آزمايش‌هاي لازم را انجام داده باشيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر هم در خانواده‌تان بيماري خاصي وجود دارد يا مي‌خواهيد ازدواج فاميلي داشته باشيد اهميت اين موضوع دوچندان مي‌شود. پس از همين امروز اطلاعات‌تان را در اين زمينه کامل کنيد.
مشاوره ژنتيک
مشاوره ژنتيک با بررسي‌هاي لازم، ضرورت انجام آزمايش ژنتيک را در زوجين تشخيص مي‌دهد. از زوج‌ها يک سري سوالاتي پرسيده شود که آيا بيماري خاصي در افراد خانواده آنها وجود داشته يا خير و در صورت مثبت بودن پاسخ آيا اين افراد در معرض خطر هستند يا خير. مشاوره ژنتيک به همه‌ي زوج‌ها توصيه مي‌شود اما براي زوجين داراي نسبت فاميلي و زوجيني که در خانواده‌شان سابقه بيماري وجود دارد، ضرورت دارد.
هرچند ازدواج هاي فاميلي، بيشترين تاثير را در بروز اختلالات ژنتيکي دارند و احتمال تولد نوزاد مبتلا به بيماري هاي ژنتيکي را به 2 برابر افزايش ميدهند، اما با توجه به توارث بيماري، اختلالات ژنتيکي ممکن است در ازدواج هاي غيرفاميل نيز بروز کند.
آزمايش ژنتيک
به جز بيماري تالاسمي که تمام زوجين مورد آزمايش قرار مي‌گيرند، در مورد هيچ بيماري ديگري نيازي نيست که تمام زوج‌ها آزمايش ژنتيک دهند مگر با تشخيص مشاور ژنتيک که با توجه به شرايط زوج درصورتي که نياز به آزمايش هاي بسيار خاص و تخصصي باشد اين آزمايش ضروزت پيدا مي‌کند.
برخي از آزمايشات ژنتيکي با استفاده از تجزيه و تحليل DNA، اشعه ايکس، اولتراسوند، تجزيه ادرار، بيوپسي پوست و ارزيابي فيزيکي انجام مي شود. آزمايش معمولي خون که قبل از ازدواج انجام مي شود، فقط کم خوني زوج را نشان مي دهد و هيچ تاثيري در تشخيص بيماري هاي ژنتيکي ندارد.
اگر کم خوني هر دو نفر در اين آزمايش مشخص شود، احتمال بروز بيماري تالاسمي در فرزند آنان، زياد خواهد بود و نياز به پيگيري هاي بعدي است که با آزمايش هاي تخصصي، نتايج قطعي به اطلاع زوج مي رسد.
اهميت مشاوره ژنتيک
بيشتر معلوليت هاي ايجاد شده در فرززندان عاملي ژنتيکي دارد ،همين امر مي تواند اهميت مشاوره ژنتيک قبل از ازدواج را بيان کند. مشاوره و آزمايش ژنتيک دو فرايند کاملا جدا از هم هستند و يکي دانستن مشاوره ژنتيک و آزمايش ژنتيک اشتباهي رايج در جامعه است. مشاوره ژنتيک مهارتي خاص است؛
فرايندي که پزشک اطلاعات (شجره‌نامه) را از فرد يا خانواده او مي‌گيرد، آن را ترسيم مي‌کند و باتوجه به نسبت فاميلي‌، از طريق فرمولي خاص ميزان خطر براي کل بيماري‌هاي ژنتيک و خاص محاسبه مي‌شود و ممکن است در طول اين فرايند نياز باشد آزمايش خاصي هم انجام گيرد.
پس از آن زوج يا زوجين وارد مرحله آزمايش ژنتيک شده و به آزمايشگاه‌هاي تخصصي ارجاع مي‌شوند. در صورتي که در طي آزمايشات ژنتيکي ،جواب آزمايش حاکي از مشکلات ژنتيکي در زوجين باشد، بهتر است تا حد ممکن زوجين از ازدواج با يکديگر خودداري کنند و يا با آگاهي بيشتر از وضعيت ژنتيکي خود مسير زندگي را پيش روند.
تشخيص ضرورت آزمايش ژنتيک
هدف از مشاوره ژنتيک تبادل اطلاعات در رابطه با ژنتيک فرد است، مشاوره ژنتيک مي تواند کمک کند تا :
- به درستي يک اختلال ژنتيکي تشخيص داده شود.
- ارائه گزينه هاي مناسب براي بهترين تصميم.
- ارزيابي عود خطر در اعضاي خانواده مرتبط و بستگان آنها
در مشاوره ژنتيک بررسي سوابق فاميلي و سابقه سقط مکرر، مرده‌زايي، کندذهني، نابينايي، ناشنوايي و... در خانواده زوجين صورت مي‌گيرد. پزشک بر اساس اطلاعاتي که از دختر و پسر دارد، موارد مورد نياز را جهت آزمايش ژنتيک معرفي مي‌کند.
مشاور ممکن است نتواند از بروز يک بيماري در يک خانواده جلوگيري کند، اما مي تواند به اعضاي خانواده کمک کند خطر ابتلا به برخي بيماري هاي ارثي را ارزيابي کند و بر آن اساس تصميم گيرند. بسياري از زوج ها به دنبال مشاوره ژنتيکي هستند زيرا سابقه خانوادگي اختلالات ژنتيکي شناخته شده همچون، ناباروري، سقط جنين و يا مرگ و مير نوزادان اوليه وجود دارد.
ساير دلايل مشارکت در مشاوره ژنتيکي ممکن است تأثيرات شغلي يا شيوه زندگي باشد. هر گونه سابقه خانوادگي عقب ماندگي ذهني مي تواند نگران کننده باشد زيرا سابقه خانوادگي بيماري هاي قلبي در سنين اوليه وجود دارد.
يک مشاور ژنتيک، يک نژاد شفاف خانوادگي را ايجاد مي کند که شامل بروز بيماري در بستگان درجه اول (والدين، خواهران و برادران و کودکان) و بستگان درجه دوم (عمه، عمه، و پدربزرگ و مادربزرگ) است.
بروز بيماري‌هاي ژنتيک
ممکن است در خانواده زوجي که باهم فاميل هستند بيماري خاصي وجود نداشته باشد و ژن‌هاي‌شان سالم باشند يا ممکن است ژن‌هاي معيوب مخفي يا مغلوب داشته باشند. جنين براي تشکيل شدن 23 کروموزوم از پدر و 23 کروموزوم از مادر مي‌گيرد که روي هم 46 کروموزوم مي‌شود.
اين کروموزوم‌ها جفت‌جفت هستند، يعني هر جفت شامل يک کروموزوم مادري و يک کروموزوم پدري است. روي اين کروموزوم‌ها ژن‌ها قرار گرفته‌اند. براي مثال اگر يک کروموزوم ژن ناقص و خراب داشته باشد و يکي ديگر سالم و بيماري مغلوب باشد ممکن است خودش را نشان ندهد، يعني فرد آن ژن را دارد اما به صورت يك بيماري تظاهر نمي‌کند. اما اگر هر دو ژن معيوب باشند بيماري خود را نشان مي‌دهد.
حال اگر يک ژن معيوب در خانواده وجود داشته باشد و دو نفر ازدواج فاميلي کنند احتمال اينکه هر دو اين ژن معيوب را داشته باشند بيشتر از ازدواج افراد غريبه است. همچنين بيماري‌هايي که اتوزوم غالب هستند يعني ژن‌شان غالب است، ممکن است حتي با يک ژن هم خود را نشان دهند.
بيماري‌هايي هم که به سيستم اعصاب مرکزي فرد مربوط مي‌شود مانند عقب‌ماندگي‌هاي ذهني، با وجود فرد مبتلا در خانواده،تمام اعضا بايد حساسيت بيشتري در اين زمينه داشته باشند چون قطعا به مسائل ژنتيک مربوط است اما بيماري‌هاي رواني و رفتاري مانند اسکيزوفرني اگرچه به عوامل ژنتيک مربوط است اما شرايط محيطي نيز در بروز آنها مؤثر است.
زمينه‌هاي خانوادگي ريسک ابتلا به اين بيماري‌ها را بالا مي‌برد اما الگوي وراثت قطعي ندارند و با مراقبت‌هاي خانوادگي و فراهم آوردن شرايط مناسب زندگي براي کودک مي‌توان از بروز آنها جلوگيري کرد. به طور طبيعي در همه انسان‌ها 7تا 8 ژن معيوب وجود دارد که در ازدواج‌هاي غريبه احتمال اينکه ژن‌هاي معيوب زوجين در کنار هم قرار بگيرند حدود 2 درصد است
که اين رقم در مورد ازدواج‌هاي فاميلي به دليل مشترک بودن اجداد زوجين سه تا چهار برابر بيشتر از ازدواج‌ با فرد غير فاميل و به اصطلاح «غريبه» است. هرچه ازدواج فاميلي نزديک‌تر باشد (مانند ازدواج دختر عمو با پسر عمو)، خطر بيماري‌هاي مادرزادي جنين و نوزادان بيشتر و گاه تا 12 برابر افزايش مي‌يابد.
گردآوري: بخش زناشويي بيتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۶۷۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزمایش یخ زدن دو گوشی تلفن همراه + فیلم

در یک آزمایش دو گوشی گلکسی اس ۲۴ و آیفون ۱۵ پرومکس داخل ظرفی قرار داده شد تا درون فریزر قرار بگیرند. نتیجه این آزمایش را در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان فیلم و صوت فیلم و صوت

دیگر خبرها

  • آزمایش یخ زدن دو گوشی تلفن همراه + فیلم
  • بیماری مخفی هیتلر / لحظه انفجار تنها نبردناو انگلیسی در جنگ جهانی / خاکسپاری امیلیانو زاپاتا قهرمان مکزیک / تصاویری از زندگی و اعدام موسولینی
  • کشف شگفت انگیز سرنخ‌های ژنتیکی افسردگی
  • به این دلیل چیپس نخورید!
  • افزایش ۶ سال به طول عمر با این سبک زندگی
  • افتتاح مرکز مشاورزه ازدواج و تحکیم خانواده شهرستان اسکو
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • این ۴ نکته عمرتان را ۶ سال افزایش می‌دهد
  • بیماری که با افسردگی مرتبط است
  • چرا چپ دست یا راست دست به دنیا می‌آییم؟