Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@22:06:34 GMT

چه کساني بايد آزمايش ژنتيک بدهند؟

تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۸۱۵۳۹

خبرگزاري آريا -

انجام آزمايش ژنتيک در ازدواج هاي فاميلي اجباري است
انجام آزمايش ژنتيک در ازدواج هاي فاميلي اجباري است. خوب است بدانيد 2 تا 5 درصد تولدهاي زنده با اختلالات ژنتيکي همراه است. به علاوه آن که در ازدواج هاي فاميلي، نقايص ژنتيک نوزادان سه تا چهار برابر ازدواج هاي غريبه است.
شايد خيلي ها ندانند بخشي از بيماري هاي مادرزادي به سبب اختلالات ژنتيکي رخ مي دهند که اين عامل در کشور ما بسيار شايع است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته بخشي از بيماري هاي مادرزادي نيز ناشي از عوامل محيطي است، به گونه اي که مادر در دوران بارداري (سه ماهه اول) دچار بيماري هايي مانند سرخجه يا بيماري ويروسي شود که اين عوامل باعث بروز نقص در جنين مي شود. برخي بيماري هاي مادرزادي نيز به هر دو دليل ژنتيک و عوامل محيطي رخ مي دهند، به طوري که فرد استعداد اختلالات ژنتيکي را دارد و عوامل محيطي در تشديد آن دخيل مي شود که آلرژي و سرطان ها جزو اين دسته اند.
حال شايد سوال شما اين باشد که در چه شرايطي خطر انتقال يک بيماري با زمينه ژنتيک در فرزندان يک خانواده به طور مادرزادي وجود دارد ؟
دکتر رفيعي، معاون پيشگيري از معلوليت هاي مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور پاسخ مي دهد:
بيماري هاي ارثي در هر زماني از طول زندگي ممکن است بروز کنند و حتي بروز آنها در سنين بالاتر، ارثي بودن آنها را رد نمي کند. در صورت بروز بيماري در بدو تولد به آن بيماري يا اختلال مادرزادي گفته مي شود، ولي بايد به اين نکته توجه داشت که تمام اختلالات مادرزادي، ژنتيکي و ارثي نيستند و عوامل گوناگوني مي توانند باعث بروز اختلالات مادرزادي شوند.
ابهام ديگري که در اينجا وجود دارد اين است که بسياري از مردم تصور مي کنند اين بيماري ها از مادر به کودک منتقل شده است، در صورتي که چنين نبوده وعلت بيماري ممکن است مشکلات ديگري باشد.
اصولا بيماري هاي ارثي به گروهي از بيماري ها گفته مي شود که از پدر يا مادر يا هر دو به فرزندان منتقل شود. تفاوت اين بيماري ها با بيماري هاي فاميلي در اين است که در انواع فاميلي ممکن است پدر يا مادر هيچ کدام مبتلا نباشند، ولي بيماري در ديگر اعضاي فاميل وجود داشته باشد.

بخشي از بيماري هاي مادرزادي به سبب اختلالات ژنتيکي رخ مي دهند
ابتلاي قطعي فرزندان به بيماري والدين
جالب است بدانيد بيماري هاي ارثي با توجه به ماهيت و نوع توارث از نظر ميزان انتقال به نسل بعدي متفاوت هستند و در موارد نادري صد درصد به فرزندان منتقل مي شوند.
دکتر رفيعي با بيان مطلب فوق اظهار مي کند: در گروهي از اين بيماري ها چنانچه پدر و مادر هر دو ناقل بيماري باشند با احتمال 25 درصد، فرزندان آنها در هر بار بارداري به بيماري مبتلا مي شوند (مثل بيماري تالاسمي). اما در گروه ديگر از بيماري ها چنانچه يکي از والدين به بيماري مبتلا باشد، در هر بار بارداري با احتمال 50 درصد، فرزندان به آن بيماري مبتلا مي شوند (مثل بيماري هانتينگتون).
اين متخصص مي افزايد: در دسته ديگري از بيماري هاي ژنتيک، توارث به اين صورت است که بيماري فقط در جنس مذکر يا مونث بروز مي کند و در واقع بيماري وابسته به جنس است.
آيا مي شود جلوي ابتلا به بيماري ژنتيکي را گرفت؟
خيلي ها مي خواهند بدانند آيا اصلاح سبک زندگي مي تواند از ابتلا به بيماري هايي با زمينه ژنتيک پيشگيري کند؟
به گفته معاون پيشگيري از معلوليت هاي مرکز توسعه پيشگيري سازمان بهزيستي کشور در مواردي که عوامل ژنتيک در کنار عوامل محيطي باعث بروز بيماري مي شوند، اصلاح سبک زندگي و بهبود شرايط محيطي مي تواند تا حد زيادي مانع بروز بيماري شود، مانند بيماري هاي عروق قلبي و اختلالات خلقي. بر اين اساس، توصيه مي شود تمام افرادي که بين فاميل ، بيماري خاصي را مشاهده مي کنند هر چند ندانند بيماري شان منشأ ژنتيک دارد يا نه، اگر چه با غيرفاميل و غريبه هم ازدواج کنند، مشاوره ژنتيک را انجام دهند.
تشخيص بيماري هاي ژنتيک با آزمايش هاي خاص
با توجه به اين که بسياري از بيماري هاي ارثي و ژنتيک قابل درمان نيستند، پيشگيري از بروز اين بيماري ها بسيار مهم است و به همين علت انجام مشاوره ژنتيک بهترين روش پيشگيري است.
دکتر بديعي در اين باره توضيح مي دهد: مشاوره ژنتيک مي تواند در مراحل مختلف ( قبل از ازدواج، قبل از بارداري، حين بارداري يا در صورت داشتن فرزند بيمار ) انجام بگيرد، ولي بهترين زمان انجام آن پيش از ازدواج است.
طي روند مشاوره ژنتيک علاوه بر رسم شجره نامه فاميلي، ميزان خطر بروز بيماري هاي ارثي محاسبه شده و راه هاي شناسايي و پيشگيري از آن براي مراجعان توضيح داده مي شود و در صورت نياز، آزمايشات اختصاصي براي مراجعان انجام مي شود. البته بايد به اين نکته توجه کرد که انجام آزمايش ژنتيک براي همه لازم نيست و آزمايشي وجود ندارد که به تنهايي بتواند همه بيماري هاي ژنتيکي و ارثي را شناسايي کند.
سقط جنين هاي ژنتيکي
جالب است بدانيد 60 درصد سقط جنين هاي بيش از سه بار ريشه ژنتيک دارند. به طور طبيعي در همه انسان ها هفت تا هشت ژن معيوب وجود دارد که در ازدواج هاي غريبه احتمال اين که ژن هاي معيوب زوجين در کنار هم قرار بگيرند، حدود 2 درصد است که اين رقم در مورد ازدواج هاي فاميلي به دليل مشترک بودن اجداد زوجين سه تا چهار برابر بيشتر از ازدواج با فرد غير فاميل و به اصطلاح غريبه است. در واقع، هر چه ازدواج فاميلي نزديک تر باشد (مانند ازدواج دختر عمو با پسر عمو)، خطر بيماري هاي مادرزادي جنين و نوزادان تا 12 برابر افزايش مي يابد.
توجه داشته باشيد از طريق مشاوره ژنتيک يا فرآيندي که پزشک، اطلاعات (شجره نامه) را از فرد يا خانواده او مي گيرد، با توجه به نسبت فاميلي ، از طريق فرمولي خاص ميزان خطر براي تولد فرزند در يک ازدواج فاميلي محاسبه مي شود. به اين ترتيب مشخص مي شود که چه ميزان امکان ابتلا به بيماري ژنتيکي در جنين يا نوزاد وجود دارد.
منبع : جام جم


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۸۱۵۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزمایش یخ زدن دو گوشی تلفن همراه + فیلم

در یک آزمایش دو گوشی گلکسی اس ۲۴ و آیفون ۱۵ پرومکس داخل ظرفی قرار داده شد تا درون فریزر قرار بگیرند. نتیجه این آزمایش را در ویدئوی زیر مشاهده می‌کنید.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی باشگاه خبرنگاران جوان فیلم و صوت فیلم و صوت

دیگر خبرها

  • شرط عجیب یک معلم برای ازدواج + فیلم
  • آزمایش یخ زدن دو گوشی تلفن همراه + فیلم
  • بیماری مخفی هیتلر / لحظه انفجار تنها نبردناو انگلیسی در جنگ جهانی / خاکسپاری امیلیانو زاپاتا قهرمان مکزیک / تصاویری از زندگی و اعدام موسولینی
  • نظارت دامپزشکی کرمان بر کارخانجات شیر و مراکز عرضه شیر خام
  • به این دلیل چیپس نخورید!
  • عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید
  • کلسترول خوب برای این افراد مفید نیست
  • زاکانی در جواب انتقاد‌ها از خرید تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها از یک شرکت ساختمانی چینی: منتقدین دقت ندارند؛ این شرکت تامین کننده مالی است / تامین کننده خط ۱، ۲ و ۳ مترو هم یک بخش نظامی چین است / وزارت صمت می‌گفت امکان ندارد به شما خودرو بدهند، چون فقط به کشور‌های
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • مردم تخلفات مربوط به صیانت از زبان پارسی را گزارش بدهند